In dit deel word je gevraagd één of meerdere activiteit(en) te selecteren in de lijst die is opgenomen in het uitrolmenu.

Je moet de begindatum en een einddatum van jouw activiteiten ingeven. Indien er geen einddatum is, hoef je dit veld niet in te vullen.

img
Klik om te vergroten

img
Klik om te vergroten

img
Klik om te vergroten

img
Klik om te vergroten

img
Klik om te vergroten

Een volledige lijst met functies is binnenkort beschikbaar op onze website.

Ondertussen kun je een eerste lijst met functies vinden in de PDF-versie van de handleiding.

Deze lijst is tot stand gekomen in nauw overleg met vertegenwoordigers van de kunstensector en is gebaseerd op Europese standaarden (ESCO). Neem de lijst door om een goed begrip te krijgen van de verschillende functietitels, beschrijvingen en de relatie tot jouw eigen kernactiviteiten. Om de lijst overzichtelijker te maken hebben we bepaalde functies ondergebracht in de beschrijving onder andere functies. Omdat ze een synoniem zijn, een subcategorie of er op één of andere manier mee in verband staan.  
 

Disclaimer: Het feit dat een functie in de lijst is opgenomen, betekent niet automatisch dat het recht geeft op een kunstwerkattest. Voor elke afzonderlijke kernactiviteit zal de Commissie het artistieke, artistiek-technische of artistiek-ondersteunende aspect, evenals de professionaliteit ervan, evalueren op basis van de door jou verstrekte informatie. 

 

Hoewel het geenszins onze bedoeling is om kunstwerkers in hokjes te plaatsen of van labels te voorzien, zijn functietitels noodzakelijk als administratieve basis voor toekomstig gebruik binnen de Commissie, data-analyses en studies.   

De meeste functies bevatten een link naar de ESCO-lijst. De Europese ESCO-lijst verwijst naar het Europees Competentiesysteem (ESCO), een initiatief van de Europese Unie. ESCO is een classificatiesysteem dat is ontworpen om vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen in Europa te harmoniseren en te koppelen.   
Het kan helpen als inspiratiebron om jouw activiteiten en expertise op een duidelijke en gestructureerde manier te beschrijven.  

Identificeer de functietitels die het beste passen bij jouw kernactiviteiten als kunstwerker. Jouw activiteiten kunnen bestaan uit één of meerdere functies. 

Voeg voor elke geselecteerde functietitel een beschrijving toe die jouw specifieke activiteiten als kunstwerker toelicht. Voor sommige functies worden in het kadaster gerichte vragen toegevoegd die jou zullen helpen bij het beschrijven van jouw activiteiten.   

Elke geselecteerde activiteit/functie moet je bovendien illustreren aan de hand van beeld- of geluidsmateriaal door één of meerdere bijlages toe te voegen, of door te linken naar een openbare onlineomgeving waarin de resultaten van jouw activiteit duidelijk te zien of te horen zijn.  
Ook bestanden zoals een CV, een aanbevelingsbrief van een steunpunt of federatie, affiches, uitnodigingen, vermeldingen van je naam als kunstwerker, een portfolio, ... kunnen worden toegevoegd via de optie "bestanden uploaden".  

OPGELET: Vergeet niet je CV toe te voegen aan je aanvraag.  Dit helpt de Kunstwerkcommissie niet alleen om je professionele parcours te begrijpen, maar ook om een beter beeld te krijgen van wie jij bent als kunstwerker.  

Momenteel is het nog niet mogelijk om functies onderling te linken waarbij de aanvrager slechts één activiteitencluster hoeft te omschrijven.   

Er wordt dus verwacht dat je voor elke geselecteerde functie een beschrijving toevoegt, een beeld of geluidsmateriaal ter illustratie oplaadt, de tijdsinvestering, de inkomsten en bewijzen van inkomsten opgeeft en – in voorkomend geval - het onzichtbaar werk aanvult.  

We vragen je om minstens één bewijsstuk toe te voegen waaruit blijkt dat je deze activiteit uitoefent. Maar beter is het om meerdere bewijsstukken op te laden. Zorg ervoor dat je aanvraag goed onderbouwd is. Als je geen bewijs toevoegt, kan de Commissie je activiteit niet in overweging nemen.

Kunstwerkers met complexe of veelzijdige activiteiten (meer dan 5) kunnen kiezen voor de functie "multidisciplinair kunstenaar".  

Kunstwerkers die verschillende kunstdisciplines verweven tot één eindresultaat waarin de verschillende disciplines niet meer afzonderlijk kunnen worden onderscheiden of omschreven kiezen de optie “transdisciplinair kunstenaar”.  

Selecteer voor elke activiteit het meest relevante kunstendomein. Als je kernactiviteit meerdere domeinen omvat, duid dan het domein aan dat volgens jou het nauwst aansluit bij deze activiteit.

 

Samengevat:

  • Raadpleeg in de bijlage de uitgebreide functielijst voor kunstwerkers gebaseerd op Europese standaarden (ESCO).  
  • Hoewel we niet willen categoriseren, zijn functietitels noodzakelijk als administratieve basis voor het gebruik binnen de Commissie en voor data-analyses.  
  • De ESCO-lijst, gelinkt aan de meeste functies, harmoniseert vaardigheden en beroepen in Europa. Het kan een inspiratiebron zijn voor de beschrijvingen van jouw activiteiten.  
  • Identificeer functietitels die passen bij jouw activiteiten.  
  • Momenteel zijn functies niet onderling te linken. Voor elke geselecteerde functie voeg je beschrijvingen toe.   
  • Voeg daarna ook de inkomsten en bewijzen van inkomsten, de tijdsinvestering, onzichtbaar werk en bewijzen van onzichtbaar werk toe.  
  • Voor kunstwerkers met veelzijdige activiteiten is er "multidisciplinair kunstenaar," terwijl "transdisciplinair kunstenaar" geschikt is voor activiteiten die verschillende kunstdisciplines verweven tot één eindresultaat.